Instagram Gönderileri Nasıl Yeniden Paylaşılır?

Instagram Gönderileri Nasıl Yeniden Paylaşılır?

Instagram içeriğinizi yeniden paylaşmak veya yüklemek mi istiyorsunuz? Üçüncü taraf yazılımlara gerek kalmadan Instagram gönderilerinin nasıl yeniden paylaşıldığını mı merak ediyorsunuz?

Bu rehberimizde Instagram gönderilerini, hikayeleri, IGTV içeriklerini ve reelsleri yeniden paylaşmanıza olanak tanıyan uygulama için özellikler hakkında bilgi bulacaksınız. Aynı zamanda Instagram içeriklerini yasal bir şekilde paylaşmak için izin alma hakkında da bazı tüyolara göz atabileceksiniz.

Instagramdaki görselleri ve videoları yeniden paylaşmayı öğrenmek için bu rehberimizi okumanız yeterli olacaktır.

1. Instagram Gönderilerini Yeniden Paylaşmak

Instagram, profil gönderilerinizi hikayelerinizde paylaşmayı oldukça kolaylaştırdı. Herhangi bir gönderideki (bir başkasının gönderisi de olabilir) kağıttan uçak ikonuna dokunun ve ardından açılan penceredeki gönderiyi hikayene ekle seçeneğini seçin.

Hikayenize bir Instagram gönderisi eklediğinizde, orijinal gönderinin resmi hikayenizin içine aktarılır ve görsel tıklanabilir bir hal alır. Görsele tıklayan kullanıcılar ise doğruda orijinal gönderinin sayfasına yönlendirilir. Her hikayede olduğu gibi içeriğinize dikkat çekmek için etiketler, metinler veya şarkılar ekleyebilir ve insanları fotoğrafa tıklamaya teşvik edebilirsiniz.

Özellikle hikayeleriniz gönderilerinize kıyasla daha fazla kullanıcıya erişiyorsa, hikayenizde gönderilerinizi paylaşmak bunu takipçilerinize tanıtmanın en iyi yoludur. Aynı zamanda unutulmaya yüz tutan gönderilerinizi de kullanıcılarınızla yeniden paylaşmak ve gönderileri yeniden değerlendirmek için de oldukça kullanışlıdır.

Başka kullanıcıların Instagram gönderilerini kendi hikayenizde paylaşmanız da harika bir iş ya da marka ortaklığı fırsatı sunar. Bu sayede takipçilerinizle faydalı tüyolar veya onların hoşuna gidebilecek içerikler paylaşmış olursunuz.

Unutmayın ki her ne kadar hikayelerde gönderi paylaşımı çok kullanılan bir özellik olsa bile her kullanıcıya sunulmadı. Örneğin, şahsen kendim ana hesabım dışındaki tüm hesaplarımda bu özelliğe erişebiliyorum.

Gönderileri hikayelerde paylaşmanın yanı sıra herhangi bir gönderiyi (aynı zamanda IGTV videosunu) doğrudan mesaj ile de insanlarla paylaşabilirsiniz. Dilerseniz tek kişiye dilerseniz de parçası olduğunuz bir gruba gönderebilirsiniz.

Gönderiyi özel mesaj olarak paylaşmak için gönderinin üzerindeki kağıttan uçak ikonuna dokunun ve ardından paylaşmak için mesaj olarak gönderin seçeneğini seçin. Bu sayede gönderiyi mesaj olarak göndermek için mesaj ekranı açılacaktır. Mesajınızı dilediğiniz gibi kişiselleştirebilir ve mesaj üzerinden muhabbet edebilirsiniz.


2. Instagram Hikayelerini Paylaşmak

Konu Instagram hikayeleri olduğunda başka birinin hikayesini paylaşmanızın tek yolu, orijinal hikayede etiketlenmiş olmanızdır. Eğer biri sizi kendi hikayesinde etiketlerse, doğrudan mesaj olarak bir bildirim alırsınız. Buradan veya hikayenin kendisi üzerinden hikayeyi paylaşma imkanınız olur.

Bu seçeneği seçtikten sonra hikaye kendi hikaye oluşturucunuzda yeniden açılır ve hikayeye dilerseniz zoom yapabilir veya ekran üzerinde hareket ettirebilirsiniz. Aynı zamanda sıradan bir hikaye eklermişçesine dilerseniz etiketler, metinler veya müzik de ekleyebilirsiniz.


Eğer biri sizi bir hikaye dizisinin ilk parçasında etiketler ama diğerlerinde etiketlemezse, yine sadece etiketlenmiş olduğunuz hikayeyi paylaşabilirsiniz. Bu yüzden eğer başkalarını kendi hikayelerinizde etiketleyecekseniz, onların bulunduğu veya onlarla ilgili her hikayede onları etiketlediğinizden emin olmalısınız.


3. IGTV Videolarını Yeniden Paylaşmak

Instagram IGTV videolarını hem gönderilerinizde hem de kendi hikayenizde paylaşmanıza olanak tanıyor. Bir IGTV videosu yüklediğinizde, haber kaynağınızda veya hikayelerinizde gösterilmek üzere kısa bir ön izleme yaratma imkanınız var. Eğer haber kaynağınızda ön izlemeyi göstermek isterseniz 15 saniyelik bir IGTV videosu hem kendi profilinizde hem de takipçilerinizin haber kaynağında görüntülenmeye başlayacaktır.


15 saniyelik ön izleme bittiğinde kullanıcılara IGTV videosunun kalanını izlemek için İzlemeye Devam et butonu gösterilir.


Benzer şekilde eğer hikayenizde IGTV videosu paylaşırsanız, ilgili ön izleme bittikten sonra videonun geri kalanını izlemek için kullanıcıları IGTV sekmesine yönlendiren aynı buton gösterilecektir.


4. Instagram Reelslerini Yeniden Paylaşmak

Konu Instagram reelsleri olduğunda kendi veya bir başkasının reels videosunu açıp, kağıttan uçak ikonuna dokunmanız gerekiyor. Açılan pencereden ilgili videoyu özel mesaj olarak veya hikayenizde paylaşabilirsiniz.


İçeriğinizin Ekran Görüntüsünü Kolayca Haber Kaynağınızda Nasıl Paylaşırsınız?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bir başkasının hoşunuza giden Instagram gönderisini veya hikayesini Instagram üzerinden kendi hesabınızın haber kaynağında paylaşmanız mümkün değil. Eğer yine de bu paylaşımı istiyorsanız, işte yapmanız gerekenler.

İlk olarak orijinal görseli ve açıklamayı almanızı sağlayacak üçüncü taraf bir yeniden paylaşma yazılımı kullanmanız ve ardından bunu kendi Instagram gönderinize aktarmanız gerekiyor. Bu gibi yazılımlar genellikle gönderilerin üzerine kendi logoları ile hesabın kullanıcı adını ve “@kullanıcıadı’dan repostlanmıştır” gibi kısa bir mesaj yerleştiriyor.

Her ne kadar bu uygulama birkaç yıl öncesine kadar çok popüler olsa bile API kısıtlamaları nedeniyle artık o kadar da popüler değildir. Günümüzde tercih edebileceğiniz en kolay yöntem ise ekran görüntüsü alıp, ardından görseli kırpıp, hesabınızda yeni bir gönderiymiş gibi paylaşmak.

Ekran görüntüsü yöntemini kullandığınızda hala orijinal açıklamayı görselin içinde tutabilirsiniz veya bu kısmı da kırparak, kendiniz bir açıklama yazabilirsiniz.

Başka birinin görselinin ekran görüntüsünü alıp, paylaşmanın ne kadar yasal olduğunu düşünebilirsiniz. Ekran görüntüsü yöntemi veya başka herhangi bir yöntem ile paylaşım yaptığınızda, orijinal içeriğin hakları hala sahibine aittir ve bu içeriği paylaşmak için ilgili içerik üreticisinden açık bir şekilde izin almanız gerekir.


Açık bir şekilde izinden kastımız yazılı bir biçimde verilen izindir. Bu izni almak için içeriğe yorum bırakarak, içerik sahibinden izin isteyebilirsiniz. Eğer yine yorumlar kısmında kişi size olumlu yanıt verirse, açık bir şekilde izin aldığınız anlamına gelir. Aynı zamanda kişi size özel mesaj yoluyla veya başka bir kanaldan da yazılı olarak izin verirse, yine içeriği rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İzin aldıktan sonra içeriği kendi haber kaynağınızda paylaşabilirsiniz. Eğer içerik sahibi sizden etiketleme veya @mentionlama gibi özel isteklerde bulunursa da bunları yerine getirmeyi unutmayın. Bunu sizden açıkça istemeseler bile, orijinal içeriğe referans göstermek her zaman iyi niyet gösterisidir.


Unutmayın ki, birinden izin almadan o kişinin içeriğini Instagram hesabınızda paylaştığınızda, karşı taraf yasal haklarını arayabilir ve size dava açma hakkı vardır. Eğer bu içerikten herhangi bir şekilde gelir elde ederseniz, elde ettiğiniz tüm gelir için de ayrı bir dava açabilir. En iyisi, yasal herhangi bir sorunla karşılaşmaktansa her zaman ilk olarak izin almayı denemelisiniz.

Son Olarak

Sosyal medya platformlarında insanların en sevdiği özelliklerden birisi başkalarının içeriklerini ve gönderilerini yeniden paylaşmaktır ancak bu her zaman Instagramda büyük bir sorun olmuştur. Kısa bir özet geçmek gerekirse, işte Instagramdaki gönderiler, hikayeler, reelseler ve IGTV videolarını nereler de paylaşabileceğinizin bir infografiği.


Instagram üzerinden bir başkasının özgün içeriğini yeniden paylaşamadığınız durumlarda ekran görüntüsü yöntemine başvurabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce içerik üreticisinden açık bir şekilde izin almayı unutmamalısınız.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yeniden paylaşımlar kendi Instagram içerik stratejinizin bir parçası mı? Fikirlerinizi bizlerle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.