Instagram'da Reklam Vermek

Instagram'da Reklam Vermek

Google üzerinden ücretli arama ve görüntülü reklamlar yayınlıyorsunuz. Facebook, LinkedIn, Twitter ve hatta bazı niş sektörle ilgili sosyal sitelerde reklam veriyorsunuz. Ancak Instagram’dan emin olamıyorsunuz.

Peki, bugün size Instagram'ı görmezden gelmenin günü olmadığını bildirmek için buradayım! Instagram, herkesin aile masasında yanına oturmak istediği ailenin yıldızıdır. Instagram, çeşitli reklam biçimleri aracılığıyla görsel hikayeler anlatan bir platformdur ve birçok reklamveren bu kanalın diğer reklam kampanyalarına kıyasla daha yüksek yatırım getirisi sağladığını görüyor.

Statista'ya göre bugün Instagram'ın 800 milyon aktif kullanıcısı var ve 2013'ten beri gördüğü hızlı büyüme oranı oldukça şaşırtıcı. Sadece aşağıdaki grafiği inceleyin.

Ancak, günün her saatinde yayınlarda gezinen bu kadar çok aktif insan varken, sizinki gibi küçük bir işletme nasıl göze çarpabilir?

İşte burada Instagram reklamları devreye giriyor. Facebook'a benzer şekilde, popülerlik beraberinde dağınıklığı getirir ve gerçek bir etki yaratmak için bu dağınıklığı gerçek olarak kırmak neredeyse imkansız görünebilir. Doğru insanlara, doğru zamanda, doğru mesaj ve görsellerle odaklanmak için Instagram reklamları, tam da bunu yapmak için güçlü aracınızdır…

Bu kılavuzda, bir Instagram reklam kampanyasına başlamak için bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.

Instagram Reklamcılığı Nedir?

Instagram reklamcılığı, daha büyük ve daha hedefli bir kitleye ulaşmak için Instagram platformunda sponsorlu içerik yayınlamak için ödeme yapma yöntemidir. Bir işletmenin veya bireyin reklam vermeye karar vermesinin birçok nedeni olsa da, Instagram reklamcılığı genellikle marka görünürlüğünü, web sitesi trafiğini artırmak, yeni potansiyel müşteriler oluşturmak ve mevcut potansiyel müşterilerin dönüşümü için kullanılır.

Instagram çok görsel bir platform olduğu için metin reklamlar burada iş görmez. Bunun yerine, Instagram reklamlarıyla hedef kitlenize ulaşmak için bir görsele, görsel setine veya videoya (metin eşlik edebilecek) ihtiyacınız var.

Mart 2017'de 120 milyondan fazla Instagram kullanıcısı, bir Instagram reklamına dayalı olarak bir işletme hakkında bilgi almak için bir web sitesini ziyaret etti, yol tarifi aldı, aradı, e-posta gönderdi veya doğrudan mesaj gönderdi. Facebook reklamlarına benzer şekilde, bir gönderinin arkasına biraz para atmak, markanız için daha fazla görünürlük sağlar ve gönderinizi kimlerin görebileceği konusunda daha fazla kontrol sağlar.


Instagram Reklamcılığı İşletmeniz İçin Doğru mu?

Bu bariz bir soruya yol açar: Instagram'da kim var? Selfie çeken sadece gençler mi? Ya da 20'li yaşlarda yemek tariflerii arayanlar mı? Yaşlı nüfus ne olacak?

Ne yazık ki, büyükanne ve büyükbaba demografisini hedefleyen tüm pazarlamacılar için Instagram, daha genç bir kitleye yönelme eğilimindedir ve en büyük kullanıcı yüzdesi 18-29 (%55), ardından 30-49 yaş aralığına düşüyor ( %28). Instagram kullanıcılarının sadece %11'i 50-64 yaşları arasında ve sadece %4'ü 65 yaş üstü yetişkinlerden oluşuyor.

Hootsuite'e göre, Instagram kullanıcılarının çoğunluğu kentsel alanlarda (%32), kullanıcıların %28'i banliyölerde ve kullanıcıların %18'i kırsal alanlarda yaşıyor. Instagram'da erkeklerden daha fazla kadın varken, cinsiyet farkı eskisi kadar büyük değil.

Bu, hedeflediğiniz kitleye benzemiyorsa, yine de sosyal ağı işe yaramaz bir fırsat olarak görmemelisiniz. Facebook'ta olanlara benzer şekilde, platform büyümeye devam ettikçe, 34 yaş üstü daha fazla yetişkin muhtemelen Instagram vagonuna atlayacak. Ayrıca, 65 yaş üstü yetişkinlerin %4'ü ile çalışıyorsanız, o demografiyi her zaman doğrudan hedefleyebilirsiniz…

Diğer birçok sosyal reklam platformuna benzer şekilde, Instagram size belirli cinsiyetleri, yaş aralıklarını, yerleri, ilgi alanlarını, davranışları ve daha fazlasını hedeflemek için ayrıntılı kontrol sağlar. Hatta özel veya benzer bir kitleyi hedefleyebilirsiniz, böylece yalnızca doğrudan potansiyel müşteri listenize veya benzer bir yapıya sahip olanlara reklam gösterirsiniz.

Reklamverenlerin asıl dikkat etmesi gereken şey,  Instagram'ın uygun taraflara reklam sunmak için Facebook'un demografik verilerini kullanmasıdır. Bu, aracı niş bir hedef kitleyi hedeflemek isteyen reklamverenler için çok değerli kılıyor çünkü Facebook zaten kapsamlı bir geçmişe ve kapsamlı demografik hedefleme seçeneklerine sahip.

Restoran işletmesi  veya  zanaat pazarlaması gibi görsel veya yaratıcı bir sektördeyseniz Instagram reklamcılığı özellikle güçlü olabilir.


Instagram Reklamlarının Maliyeti Ne Kadardır?

Maliyetler çeşitli faktörlere bağlı olduğundan ve bu faktörlerin tümü platform tarafından bize açıklanmadığından bu, yanıtlanması zor bir sorudur. Model, TBM (tıklama başına maliyet) ve GBM'lere (gösterim başına maliyet) dayalıdır ve fiyatlar, Instagram'ın reklam açık artırmasına göre belirlenir.

Instagram reklamların maliyeti pek çok faktör tarafından etkilenmektedir” Andrew Tate diyor AdEspresso. "Instagram'da nasıl reklam verileceğini anlamak için gereken çok şey var."


AdEspresso kısa süre önce 2017'de 100 milyon dolar değerinde Instagram reklam harcaması yaptı ve üçüncü çeyrekte Instagram reklamları için ortalama tıklama başına maliyetin (TBM) 0,70 ile 0,80 dolar arasında olduğunu buldu. Bu yararlı bir kıyaslama olsa da, elbette açık artırmaya, izleyici kitlesine, rekabete, günün saatine, haftanın gününe vb. bağlı olarak değişecektir.


Bazı reklamverenler, Instagram reklamlarının genellikle daha yüksek etkileşime sahip olduğunu fark eder, ancak bu onlara pahalıya mal olabilir. Leverag Consulting'in kurucusu Keith Baumwald'a göre  Instagram reklam maliyetleri Facebook reklamlarından biraz daha yüksek. Baumwald, reklamlar çok yüksek oranda hedeflendiğinden, sonunda GBM başına 5 ABD doları kadar yüksek bir ödeme yapabileceğinizi iddia ediyor.

İşin iyi tarafı, reklamverenler bütçelerinin nasıl tahsis edileceği üzerinde kontrole sahipler. Örneğin, günlük harcama miktarını sınırlamak için bir günlük bütçe veya reklamlarınızı bütçe tükenene kadar belirli bir süre yayınlanmak üzere ayarlayacağınız toplam bütçe arasında seçim yapabilirsiniz.

Instagram reklam harcamanızı kontrol etmenin diğer yolları arasında reklam zamanlamanızı belirleme (örneğin, reklamlarınızın yayınlanmasını istediğiniz günün belirli saatlerini belirleyebilirsiniz), reklam yayınlama yönteminizi belirleme (üç seçenek vardır: bağlantı tıklamaları, gösterimler ve günlük benzersiz erişim) ve teklif tutarınızı belirleme (manuel veya otomatik).

Instagram Reklam Biçimleri

Instagram, aralarından seçim yapabileceğiniz altı reklam biçimine sahiptir. (Bu, Facebook'tan çok daha az !) Bunlardan ikisi , Snapchat'lere benzer bir şekilde akışın en üstünde görünen Instagram hikayeleri içindir. Diğer dördü, reklamverenler tarafından daha yaygın olarak kullanılan Instagram akış için tasarlanmış biçimlerdir.


#1. Resim Feed Reklamları

Bu, en standart reklam biçiminizdir ve muhtemelen kendi özet akışınızda gezinirken en sık gördüğünüz biçimdir. Bu reklamlar, hedef potansiyel müşteriniz feed'lerinde gezinirken yerel bir deneyim olarak görünecek tek resimlerdir. Bu reklamlarla ilgili güzel olan şey, özellikle iyi yapıldığında reklam gibi hissetmemeleridir.


#2. Görsel Hikaye Reklamları

Yukarıdakiyle aynı konsept, ancak bunlar Instagram hikayeleri için!


#3. Video Feed Reklamları

Bir video ile reklamınızı hayata geçirin! Kaliteli bir video yapmak için zaman ayırdıysanız, bunu kesinlikle Instagram özet akışınızda tanıtıyor olmalısınız.


#4. Video Hikayesi Reklamları

Bu, video reklamları yayınlamak için başka bir harika yerdir, çünkü hikayeler, kullanıcıların genellikle videoları görmeyi bekledikleri yerdir, bu nedenle, reklamcılığın "satış" kısmı o kadar zorlanmış hissetmez.


#5. Dönen Akış Reklamları

Bunlar ne kadar eğlenceli! Bu biçim, tek bir görüntü yerine bir dizi kaydırılabilir görüntü göstermenize olanak tanır.

Bu reklam türü, gıda endüstrisindekiler, mobilya satıcıları, giyim seçenekleri, tatil yerleri, araba galerileri vb. gibi görselliği çok yüksek markalar için harikadır. Ancak bunlar yalnızca “seksi” işletmeler için değildir; ayrıca yazılımınızın veya finans şirketinizin arkasını insanlara göstererek markanızı insancıllaştırmak veya kültürünüzü sergilemek için çalışabilirler.

Dönen format, tek bir reklam içinde her biri kendi bağlantısına sahip 10 adede kadar resim arasından seçim yapmanıza olanak tanır. Video da bu reklamlar için bir seçenektir.


#6. Kanvas Hikaye Reklamları

Ve son olarak, reklam biçimi ailesinin en yeni üyesi olan Kanvas reklamlara sahibiz. Orada reklamlar gerçekten sürükleyicidir ve reklamların hikayelerinde 360 ​​VR deneyimi oluşturmasına olanak tanır. Yalnızca mobil cihazlar aracılığıyla desteklenirler ve reklamveren için son derece özelleştirilebilirler, ancak bazı teknik ayrıntılara ihtiyacınız olacak. Bu reklamlar resim, video ve atlıkarınca ile çalışır.


Instagram Reklamcılığının En İyi Uygulamaları

Artık Instagram reklamcılığının temel ilkelerini öğrendiğinize göre, harika Instagram reklamları oluşturmak için bu Instagram en iyi uygulamalarını izleyerek mümkün olan en yüksek yatırım getirisini elde etmenin zamanı geldi.


#1. Her Reklama Kişilik Katın

İster komik bir şaka, ister duygusal bir video, isterse kültürünüzü gösteren ilgi çekici bir resim olsun, Instagram gönderiniz insancıl hissetmiyorsa, etkileşim potansiyelinize ulaşamazsınız.

İnsanlar Instagram'ı eğlendirmek, şaşırtmak için kullanıyor. İster işe giderken trende olun, ister uzun bir iş gününden sonra gevşerken, kimse sıkıcı bir kurumsal reklam görmek için Instagram'a atlamak istemez. Bu yüzden duygulara hitap etmek her zaman gidilecek yoldur. Mükemmel bir örnek olarak Shape Magazine'deki bu eğlenceli gönderiye göz atın.


#2. Reklamınızın Bağlamsal Olarak Alakalı Olduğundan Emin Olun

Bir sosyal medya platformunda işe yarayan şey, başka bir sosyal medya platformunda çalışmayabilir. Örneğin, hedef kitle genellikle farklı bir ruh halinde olduğundan, işletmeniz büyük olasılıkla aynı içeriği LinkedIn üzerinden veya Twitter üzerinden tanıtmayacaktır.

Aynı şey Instagram için de geçerli. Kendinizi hedef alıcının yerine koyun ve nerede olduklarının farkında olun. Instagram'da, potansiyel müşterinizin 40 sayfalık e-kitabınızı indirip okumasının muhtemel olduğunu düşünüyor musunuz? Muhtemelen değil. Instagram genellikle bu amaçla kullanılmadığından, reklamlarınızın aşırı satış odaklı hissedilmediğinden emin olun.


#3. Hashtag'leri KullanıN

Ama sadece #yemek veya #aşk hashtag'i yapmayın. Daha yaratıcı olun ve kitleniz tarafından hangi hashtag'lerin aranma olasılığının daha yüksek olduğunu görmek için biraz kullanıcı araştırması yapın. Ayrıca, hashtag'lerle aşırıya kaçmayın. Bu, gönderinizin biraz özensiz ve umutsuz görünmesine neden olabilir.

İdeal sayı nedir? TrackMaven 65.000 gönderiyi analiz etti ve 9 hashtag'in en yüksek gönderi etkileşimi için ideal sayı olduğunu buldu. Ayrıca daha uzun hashtag'lerin genellikle daha iyi performans gösterdiğini buldular.


#4. Bir Yarışma Düzenleyin

Bir yarışmayı veya çekilişi tanıtmak, Instagram reklamcılığıyla hedeflerinize daha hızlı ulaşmanın açık ara en etkili yollarından biridir. Niye mi? Çünkü insanlar rekabeti ve bedava şeyleri sever! Hedef kitlenizi markanız hakkında heyecanlandırmanın daha iyi bir yolu var mı?


#5. En Uygun Saatlerde Yayınla

Instagram reklam kurulumunun bütçeleme adımında bundan biraz bahsettim, ancak reklam zamanlama özelliğini (yalnızca ömür boyu bütçeleme ile kullanılabilir) kullanmak, insanları doğru zamanda elde etmenin harika bir yoludur.

Kitlenizi iyi tanıyorsanız, bunu belirlemek çok zor olmamalı, ancak deneme yanılma burada da işe yarayabilir. Dikey durumunuzu düşünün. Çevrimiçi bir perakendeciyseniz, insanlar genellikle ne zaman çevrimiçi giyim alışverişi yapar? Veya bir araba bayisiyseniz, web sitesi trafiğinde en yüksek artışı haftanın hangi günleri görüyorsunuz? Bu soruları sormak başlamak için iyi bir yerdir.

Lafı fazla uzatmadan yola çıkın ve Instagram'da reklam verin! Bu, göz ardı etmemeniz gereken bir platformdur ve bu kılavuz size ünlü olmak için yeterli kaynağı sağlıyor.